Domowe sposoby Porady

Co jeść aby wzmocnić odporność?

Niektóre zioła, owoce i warzywa, dzięki zawartym w nich witaminom i mikroelementom, pozytywnie wpływają na nasz układ odpornościowy wspomagając produkcję białych krwinek i pobudzając ich naturalną zdolność do obrony przed chorobotwórczymi drobnoustrojami.

1. Czosnek

Czosnek ma silne działanie oczyszczające, pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i pomaga walczyć z bakteriami i wirusami. Jest bogaty w witaminę C i związki siarki o działaniu bakteriobójczym. Czosnek najlepiej jeść na surowo (wykazuje wtedy najsilniejsze działanie).

2. Cytrusy

W czasie zwiększonego ryzyka na złapanie przeziębienia watro jeść bogate w witaminy owoce, a w szczególności cytrusy. Są one źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy. Warto po nie sięgać, ponieważ nie tylko wzmacniają odporność i pomagają zwalczyć chorobę, ale także dadzą dodatkowy zastrzyk energii, szczególnie, jeśli wzbogacimy naszą dietę o nieprzetworzone, świeże owoce.

3. Cebula

Cebula ma działanie bakteriobójcze. Świetnie sprawdza się szczególnie surowa jak i w postaci domowego syropu cebulowego. Można go stosować w czasie choroby, jako lekarstwo, ale także w profilaktyce przeciwko sezonowym przeziębieniom.

4. Szpinak

Szpinak zawiera antyoksydanty (witaminę C oraz luteinę), które zwalczają wolne rodniki i sprzyjają wzmacnianiu odporności. Szpinak bogaty jest w kwas foliowy, potas i żelazo oraz dodatkowo jest naturalnym źródłem beta-karotenu, który zapobiega rozwojowi miażdżycy.

5. Żeń-szeń

Wiele badań potwierdziło skuteczność żeń-szenia w podnoszeniu odporności na patogeny oraz w łagodzeniu objawów choroby (także grypy). Żeń-szeń dostarcza substancje i elementy, które pobudzają system odpornościowy i aktywują immunoglobulinę. Tzw. ginsenozydy zawarte w korzeniu rośliny oprócz pobudzania limfocytów, oddziałują także na zwiększenie zdolności hemoglobiny do przyłączania tlenu.

6. Czystek

Czystek to zioło, któremu w ostatnim czasie przypisuje się wiele zdrowotnych właściwości za sprawą dużej zawartości polifenoli, czyli związków, które hamują działanie utleniaczy. Czystek nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale działa także przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo i przeciwalergicznie.

7. Miód

Miód ma w swoim składzie wiele substancji leczniczych i antybakteryjnych oraz łagodzi podrażnienia. Miód ma zastosowanie w terapi przeciwgorączkowej i przeciwkaszlowej oraz w leczeniu bólu gardła. Charakteryzuje się właściwościami rozgrzewającymi i regenerującymi, dostarczając jednocześnie wiele cennych witamin i mikroelementów.

Agnieszka Sobkiewicz
Redaktor naczelny portalu Promedycyna.pl - z branżą związana od ponad 5 lat.

One thought on “Co jeść aby wzmocnić odporność?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *