Niektóre zioła, owoce i warzywa, dzięki zawartym w nich witaminom i mikroelementom, pozytywnie wpływają na nasz układ odpornościowy wspomagając produkcję białych krwinek i pobudzając ich naturalną zdolność do obrony przed chorobotwórczymi drobnoustrojami.
1. Czosnek
Czosnek ma silne działanie oczyszczające, pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i pomaga walczyć z bakteriami i wirusami. Jest bogaty w witaminę C i związki siarki o działaniu bakteriobójczym. Czosnek najlepiej jeść na surowo (wykazuje wtedy najsilniejsze działanie).
2. Cytrusy
W czasie zwiększonego ryzyka na złapanie przeziębienia watro jeść bogate w witaminy owoce, a w szczególności cytrusy. Są one źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy. Warto po nie sięgać, ponieważ nie tylko wzmacniają odporność i pomagają zwalczyć chorobę, ale także dadzą dodatkowy zastrzyk energii, szczególnie, jeśli wzbogacimy naszą dietę o nieprzetworzone, świeże owoce.
3. Cebula
Cebula ma działanie bakteriobójcze. Świetnie sprawdza się szczególnie surowa jak i w postaci domowego syropu cebulowego. Można go stosować w czasie choroby, jako lekarstwo, ale także w profilaktyce przeciwko sezonowym przeziębieniom.
4. Szpinak
Szpinak zawiera antyoksydanty (witaminę C oraz luteinę), które zwalczają wolne rodniki i sprzyjają wzmacnianiu odporności. Szpinak bogaty jest w kwas foliowy, potas i żelazo oraz dodatkowo jest naturalnym źródłem beta-karotenu, który zapobiega rozwojowi miażdżycy.
5. Żeń-szeń
Wiele badań potwierdziło skuteczność żeń-szenia w podnoszeniu odporności na patogeny oraz w łagodzeniu objawów choroby (także grypy). Żeń-szeń dostarcza substancje i elementy, które pobudzają system odpornościowy i aktywują immunoglobulinę. Tzw. ginsenozydy zawarte w korzeniu rośliny oprócz pobudzania limfocytów, oddziałują także na zwiększenie zdolności hemoglobiny do przyłączania tlenu.
6. Czystek
Czystek to zioło, któremu w ostatnim czasie przypisuje się wiele zdrowotnych właściwości za sprawą dużej zawartości polifenoli, czyli związków, które hamują działanie utleniaczy. Czystek nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale działa także przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo i przeciwalergicznie.
7. Miód
Miód ma w swoim składzie wiele substancji leczniczych i antybakteryjnych oraz łagodzi podrażnienia. Miód ma zastosowanie w terapi przeciwgorączkowej i przeciwkaszlowej oraz w leczeniu bólu gardła. Charakteryzuje się właściwościami rozgrzewającymi i regenerującymi, dostarczając jednocześnie wiele cennych witamin i mikroelementów.
Mleko z czosnkiem najlepsze na przeziębienie takze polecam 😉