Ciąża

Co jeść w trakcie ciąży?

To, że jesteś w ciąży nie oznacza, że musisz jeść za dwóch. Oznacza to, że teraz musisz jeść dla dwóch i pamiętaj, że przez całe dziewięć miesięcy, a także po porodzie, jeśli będziesz karmić piersią, Twój mały dzieciak odżywia się przez Twój organizm. Więc to co jesz ma teraz szczególne znaczenie. Musisz oczywiście jeść więcej, ale bez przesady.

Przyjmuje się, ze zapotrzebowanie na kalorie u kobiety w ciąży wzrasta:

  • o 100 w pierwszym trymestrze – powinnaś spożywać około 2100 kalorii dziennie;
  • o 200 w drugim trymestrze – powinnaś zjadać około 2200 kalorii dziennie;
  • o 300 w trzecim trymestrze – dzienna ilość kalorii to około 2300.

Najważniejsze, aby dieta była urozmaicona. Jedz wszystko, ale mądrze. Wówczas Ty zachowasz zdrowie, a Twój maluch otrzyma wszystkie składniki niezbędne do życia i prawidłowego rozwoju. Powinnaś zadbać o to, aby w Twoim codziennym jadłospisie nie brakło nabiału, warzyw, owoców, mięsa, jaj, produktów zbożowych. Zawierają one cały szereg substancji odżywczych, które zestawiliśmy dla Ciebie w tabelce – wydrukuj i powieś na lodówce.

Artykuł: Przebieg ciąży

Na pewno nurtuje Cię pytanie – ile powinnam przytyć? Jest to dla Ciebie o tyle ważne, że nie zamierzasz na pewno wyglądać jak wieloryb, a jednocześnie chcesz aby Twoje dziecko było zdrowe i dobrze się rozwijało. Do końca dziewiątego miesiąca powinnaś przybrać około 8-12 kilogramów i spójrz, co się na ten przyrost składa:

  • dziecko ok. 3 – 4 kg
  • płyn owodniowy ok. 1 kg
  • dodatkowa tkanka tłuszczowa ok. 3 kg
  • powiększenie biustu ok. 0,25 kg
  • powiększenie macicy ok. 1 kg
  • dodatkowa ilość krwi i płynów komórkowych ok. 2 kg
  • łożysko 0,75 kg

Pamiętaj aby:

  • jeść urozmaicone, odżywcze produkty – dieta bogata w nabiał, warzywa, owoce, mięsa, jaja, produkty zbożowe;
  • nie zapominać o świeżych warzywach i owocach;
  • wypijać codziennie 7-8 szklanek napojów (woda, mleko, świeże soki owocowo-warzywne, zupy);
  • zadbać o odpowiednią ilość błonnika (zawierają go owoce, warzywa, chleb razowy, pełne ziarna);
  • unikać nadmiernej ilości soli;
  • spożywać często małe posiłki, a w międzyczasie odżywcze przekąski;
  • ograniczać słodycze;
  • przyjmować przepisane przez lekarza preparaty witaminowe.

Nie powinnaś:

  • spożywać tzw. “pustych kalorii” – pokarmów, które wypełniają żołądek, lecz nie zawierają substancji
  • odżywczych (chipsy, paluszki, ciastka, ciasteczka, fast food, napoje gazowane);
  • jeść produktów nieświeżych, nadmiernie przetworzonych, zbyt długo gotowanych, konserwowanych;
  • pić nadmiernej ilości napojów zawierających kofeinę i teinę (kawa i herbata), napojów alkoholowych;
  • jeść warzyw i owoców z uszkodzoną skórką, noszących ślady pleśni;
  • rozpoczynać dnia bez śniadania, chodzić głodna, robić długie przerwy pomiędzy posiłkami;
  • przyjmować leków bez konsultacji z lekarzem.
Agnieszka Sobkiewicz
Redaktor naczelny portalu Promedycyna.pl - z branżą związana od ponad 5 lat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.