Kawa zyskała wielu przeciwników z powodu jej właściwości przebarwiających szkliwo. Z tego powodu znaczna ilość osób zrezygnowało z jej picia z dbałości o zdrowy i piękny uśmiech.
Jak jednak przekonują lekarze stomatolodzy – do napoju wystarczy dolać mleka lub jednocześnie z kawą pić wodę mineralną aby zminimalizować jej wpływ na kolor naszych zębów. Warto z tej rady skorzystać, ponieważ w rzeczywistości kawa ma bardzo dobry wpływ na uzębienie dzięki silnym właściwościom antybakteryjnym.
Czy kawa jest zdrowa?
Aby spożywanie kawy miało dobroczynny wpływ na nasze zdrowie trzeba jednak trzymać się pewnych zasad, ma znaczenie to, jaką kawę wybierzesz oraz częstotliwość jej picia.
Antybakteryjne właściwości wykazuje kongijska kawa (robusta lub canephora). Być może jej nazwa brzmi egzotycznie, jednak jest to gatunek powszechnie dostępny i znajdziemy ją w około 1/3 kaw dostępnych w polskich sklepach.
Należy pić ją z umiarem, wystarczy jedna filiżanka dziennie, a kawa powinna być mocna i bez dodatku cukru. Kawy robusta nie powinno się pic w dużych ilościach, ponieważ oprócz swoich właściwości antybakteryjnych jest mocno kwasowa i w nadmiarze może uszkadzać szkliwo. Cukier natomiast jest doskonałą pożywką dla bakterii.
Kawa kongijska może powstrzymać rozwój próchnicy i chorób dziąseł. Dodatkowo redukuje odkładanie się płytki nazębnej. Jest ona bogata w przeciwutleniacze polifenolowe, które mają zdolność rozbijania wielokomórkowych struktur bakterii, uniemożliwiają im osadzanie się i rozwój w jamie ustnej. Trigonilina i występujące w palonych ziarnach garbniki oprócz szerokich właściwości antybakteryjnych chronią zęby przez osiadaniem na szkliwie szkodliwych mikroorganizmów.
Brazylijscy uczeni z Federal University w Rio de Janeiro i niezależnie naukowcy z Uniwersytetu w Pawii we Włoszech udowodnili, że kawa niszczy bakterie odpowiedzialne za rozwój próchnicy, a naukowcy z Tokyo University of Pharmacy and Life Sciences już pracują nad odzyskiwaniem przeciwutleniaczy polifenolowych, aby w przyszłości wykorzystać je jako składnik past do zębów.
Co ciekawe, przygryzanie ziaren kawy jest niezwykle skutecznym sposobem na nieświeży oddech. Kawę wykorzystywano w ten sposób już w XVII wieku, kiedy przygryzanie ziaren kawy stanowiło alternatywę dla niezbyt popularnego w tamtych czasach mycia zębów.
Na tym jednak dobroczynne właściwości małej czarnej się nie kończą. Kawa jest polecana osobom z niedoborem niektórych witamin. Uzupełnia ona deficyt witaminy A pobudzającej produkcję śliny (która również ma właściwości bakteriobójcze) oraz witaminy D. Ta ostatnia normuje gospodarkę wapnia i fosforu w organizmie, które prawidłowo przyswajane pomagają w utrzymaniu mocnych i twardych zębów.
Jakby tego było mało, kawa chroni przed nowotworami i poprawia ukrwienie całego ciała. Dlatego warto codziennie sięgnąć po filiżankę kawy. Nie tylko ze względu na wspaniały smak i aromat ale także z troski o własne zdrowie.