Układ pokarmowy

Co to jest kolka wątrobowa?

Kolka wątrobowa nie jest jednostką chorobową samą sobie. Jest to bardziej objaw, na który uskarża się około 15% dorosłej populacji. Występuje ona jako bardzo silny ból opisywany najczęściej jako kłująco-szarpiący w okolicach wątroby. Spowodowany jest on wzmożoną pracą mięśni pęcherzyka żółciowego, który musi bardzo intensywnie się kurczyć by usunąć ze swojego wnętrza złogi żółciowe. Bolą właśnie kurczące się mięśnie.

Nie jest to objaw, którego powinno się specjalnie obawiać niemniej jest on bardzo nieprzyjemny. Potrafi promieniować aż w okolice łopatek i ramion. Występuje najczęściej po obfitych posiłkach, zwłaszcza bardzo tłustych. Najistotniejszymi czynnikami ryzyka występowanie dolegliwości są nadwaga, przekroczenie 40 roku życia oraz płeć – ¾ przypadków występuje u kobiet.

By zapobiegać kolce wątrobowej należy zmniejszyć masę ciała (jeśli jest powyżej normy) i ograniczyć ilość tłuszczów w diecie oraz wielkość posiłków. Zalecana jest tzw. dieta wątrobowa.

Agnieszka Sobkiewicz
Redaktor naczelny portalu Promedycyna.pl - z branżą związana od ponad 5 lat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.