Porady Układ pokarmowy

Co jeść przy chorej wątrobie?

Dieta wątrobowa powinna być lekkostrawna i zalecana jest pacjentom z upośledzoną czynnością wątroby. Przy chorobach wątroby dochodzi do zaburzeń przemiany niektórych składników odżywczych przyjmowanych z pożywieniem, dlatego dieta powinna być indywidualnie określona dla każdego pacjenta z uwzględnieniem schorzenia, z którym się boryka.

Dieta powinna być skonstruowana tak, by przy zachowaniu odpowiedniej kaloryczności i zbilansowania posiłków, zminimalizować ilość substancji do rozłożenia i metabolizowania, tym samym odciążając niedomagający organ. Dobrze dobrana dieta przy problemach z wątrobą może załagodzić dolegliwości i wesprzeć jej regenerację. Dzięki wyeliminowaniu niektórych produktów i trzymaniu się kliku zasad przyrządzania posiłków, łatwiej będzie pozbyć się wzdęć, uczucia pełności i dyskomfortu trawiennego.

Dieta wątrobowa jest szczególnie wskazana dla osób, które cierpią na schorzenia takie jak:

  • marskość wątroby,
  • przewlekłe zapalenie wątroby,
  • stłuszczenie wątroby,
  • kamica pęcherzyka żółciowego,
  • przewlekłe zapalenie dróg żółciowych,
  • przewlekłe zapalenie trzustki.

Podstawowe zalecenia diety dla zdrowia wątroby:

  • całkowicie wyeliminować spożywanie alkoholu,
  • spożywać duże ilości witamin zwalczających wolne rodniki (antyutleniacze takie jak witamina C i E),
  • maksymalizować ilość błonnika do granic indywidualnej tolerancji w celu poprawienia działania układu pokarmowego, zwłaszcza jego zdolności oczyszczania,
  • zrezygnować ze smażenia potraw. Posiłki przygotowywać przede wszystkim na parze, w procesie gotowania oraz duszenia czy pieczenia w folii lub pergaminie (bez dodatku tłuszczu),
  • ograniczyć przyswajanie tłuszczy wysokonasyconych,
  • zminimalizować spożywanie artykułów spożywczych trawionych przez soki trzustki,
  • spożywać pięć posiłków dziennie (jeść mniej a częściej),
  • potrawy zagęszczać zawiesiną mąki z dodatkiem wody, chudego mleka lub jogurtu,
  • przyjmować maksymalnie 6g soli na dobę,
  • posiłki należy przygotowywać tuż przed podaniem. Powinno się unikać gotowania na zapas – potrawy przechowywane w lodówce i odgrzewane mogą zaszkodzić osobom z chorą wątrobą,
  • przyjmować normalną dla siebie ilość kalorii przy zastąpieniu tłuszczy węglowodanami.

Jakie produkty można jeść przy diecie wątrobowej?

Przy diecie wątrobowej można jeść niemal wszystkie produkty spożywcze, z jednym ale znaczącym zastrzeżeniem: produkt nie może zawierać dużej ilości tłuszczu. Niewskazana też jest jego wysoka kaloryczność, co jednak posiada bardzo istotne znaczenie tylko jeśli pacjent dodatkowo zmaga się z bardzo niewskazaną przy problemach z wątrobą otyłością.

Istnieją także produkty wymagające dużego wysiłku trzustki, które w przypadku wystąpienia schorzeń wątroby, również nie są wskazane.

Unikać należy przede wszystkim:

  • tłustych serów, w tym serków topionych i pleśniowych,
  • pieczywa gruboziarnistego,
  • nasion słonecznika, migdałów i orzechów,
  • świeżego wypieków, w tym pieczywa, zawierającego drożdże,
  • ciast i ciastek z tłustymi kremami, bułek maślanych, pierników oraz wypieków smażonych w głębokim tłuszczu (pączki),
  • tłustych słodyczy, zwłaszcza czekolady,
  • niedojrzałych owoców (zawierają toksyny) oraz jabłek i gruszek ze skórką,
  • ostrych przypraw
  • tłustych sosów (również majonezu),
  • mocnej kawy i herbaty,
  • alkoholu,
  • tłustych i smażonych mięs, panierek,
  • pasztetów i mocno wędzonych wędlin,
  • smalcu, słoniny i twardej margaryny,
  • tłustych ryb (zwłaszcza morskich) takich jak halibut i tuńczyk czy śledź,
  • frytek i placków ziemniaczanych,
  • ·cebuli, kapusty oraz wszystkich warzyw mogących powodować wzdęcia,
  • żółtek jaj.

Chociaż już został tu wymieniony, należy jeszcze raz podkreślić wagę rezygnacji z alkoholu. Ma on skrajnie zły wpływ na wątrobę i w przypadku już istniejącego jej uszkodzenia, może spowodować czasowe, bardzo mocne zaostrzenie objawów niewydolności.

Dieta wątrobowa ma nie tylko pozytywny wpływ na wątrobę i trzustkę, ale także na cały organizm i zdrowie ogólne. Pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi lub jej redukcji i obniża zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie.

Agnieszka Sobkiewicz
Redaktor naczelny portalu Promedycyna.pl - z branżą związana od ponad 5 lat.

2 thoughts on “Co jeść przy chorej wątrobie?”

  1. Dzięki za praktyczne porady przy których już wiem co mogę jeść z moją chorą wątrobą. Warto też udać się do lekarza aby rozpisał co dokładnie można jeść przy chorej wątrobie.

  2. Mi lekarz zakazał kategorycznie spożywać alkohol przy chorej wątrobie. Tylko specjalna dieta przy chorej wątrobie może mi pomóc.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *