Dieta

Żółty ser – jeść czy nie jeść?

est bogaty w podstawowy budulec naszych kości, czyli wapń, ale też sporo w nim mniej zdrowego tłuszczu. Jedni podejrzewają go o przyczynianie się do rozwoju chorób serca, inni twierdzą, że pomaga szybciej schudnąć. Jak jest faktycznie? Jaki ser wybierać najlepiej?

Sery o obniżonej zawartości tłuszczu zawierają tyle samo witamin i minerałów, co sery tłuste. Jednak, ponieważ tłuszcz jest podstawowym nośnikiem smaku, mogą wydawać się mniej smaczne. Jeśli twój organizm nie toleruje laktozy, nie obawiaj się. Badania wykazały, że osoby z nietolerancją laktozy mogą spożywać jedną porcję nabiału dziennie bez nieprzyjemnych objawów, jak bóle brzucha czy nadmiernie gromadzenie gazów.

Innym nieprawdziwym twierdzeniem jest, że twarde sery są zdrowsze od miękkich. W rzeczywistości sery nie różnią się znacznie zawartością składników odżywczych, tylko ilością tłuszczu i sodu. Najbezpieczniej będzie więc sprawdzać etykiety i wybierać te mniej tłuste, które jednocześnie zawierają mniej niezdrowych tłuszczów nasyconych. Jeśli jednak nie będziecie mogli się oprzeć, koniecznie kontrolujcie wielkość porcji.

Agnieszka Sobkiewicz
Redaktor naczelny portalu Promedycyna.pl - z branżą związana od ponad 5 lat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *